De Franse vakbonden komen met een lijst aan eisen voor Ben Smith, de nieuwe topman van Air France-KLM. De verschillende bonden zetten onder meer in op loonsverhoging en een groeistrategie met baangarantie.

Tien vakbonden proberen maandag met een gezamenlijk standpunt te komen. De bonden eisen niet alleen betere arbeidsvoorwaarden, maar willen ook dat de groei van Air France prioriteit krijgt boven die van het winstgevender KLM.

Het personeel had eerder al kritiek op het salaris van de Canadees Smith. Hij verdient maximaal 4,25 miljoen euro en dat is vier keer zoveel als zijn voorganger Jean-Marc Janaillac kreeg.

De kritiek op zijn salaris maakt het voor hem ook moeilijker om de looneisen van het personeel, dat in het voorjaar al herhaaldelijk staakte, naast zich neer te leggen.

Sowieso zijn de bonden niet blij dat er geen Fransman is gevonden als topman van de luchtvaartcombinatie. Smith treedt komende maand formeel aan. Air France-KLM zit al sinds mei zonder topman sinds Janaillac struikelde over de looneisen van het Air France-personeel.