Het aantal kringloopwinkels groeide in 2017 met 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit is het derde jaar op rij dat de branche groeit.

Ook de winkelomzet nam met 4 procent toe, meldt de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Daarnaast nam de hoeveelheid ingezamelde spullen met 5 procent toe. De branchevereniging baseert zich op cijfers van de 206 kringloopwinkels die bij de vereniging zijn aangesloten.

Vooral in de kerstvakantie vorig jaar was het "ongekend druk" bij veel winkels. De BKN dankt dat aan de VPRO-televisieserie Het succes van de kringloopwinkel.

Een tekort aan medewerkers dreigt de omzetgroei van de winkels wel te remmen. "We hebben berekend dat een gemiddelde kringloopwinkel vier vacatures heeft", zegt Leonie Reinders, directeur van de Branchevereniging voor non-profit kringloopbedrijven.

Kwetsbare groepen zijn welkom als medewerker

Zowel op betaalde als vrijwillige functies zijn tekorten, meldt BKN. De vereniging doet een oproep aan instanties die kwetsbare groepen aan werk proberen te krijgen om vaker samen te werken met kringloopwinkels.

Reinders: "Als sector hebben we decennialang ervaring in omgang met allerlei beperkingen van mensen. Veel mensen die bij de kringloop terecht komen, bloeien helemaal op."

Ondanks het tekort aan medewerkers verwacht de directeur dat de groei van de sector doorzet. Consumenten hebben volgens haar namelijk steeds meer aandacht voor het klimaat en de circulaire economie. Verder zijn vintagekleding en -spullen populair.