De nieuwe baas van Air France-KLM, de Canadees Ben Smith, begint eind september pas, maar dat weerhoudt de Franse vakbond CGT er niet van om hem nu al een waarschuwing te geven.

De Franse bond wil dat de nieuwe bestuursvoorzitter ingaat op de looneisen van het personeel van Air France. Zo niet, dan zijn nieuwe stakingen volgens CGT onvermijdelijk.

Smith werd donderdagavond gepresenteerd als de opvolger van Jean-Marc Janaillac. Die struikelde in mei over het loonconflict met vliegers van Air France. Meerdere Franse vakbonden zijn verbolgen over het feit dat de nieuwe baas geen Fransman is.

Een zegsman van CGT zegt te volharden in eerdere eisen. "Als Smith niet in staat is om de dialoog met bonden bij Air France aan te gaan, dan zijn acties onvermijdelijk."

Vakbonden komen op 27 augustus bijeen om over vervolgstappen in het loonconflict bij Air France te praten. Eerdere stakingen zadelden het bedrijf al op met honderden miljoenen aan kosten en de nodige schade aan het imago.

De Nederlandse pilotenvakbond VNV zei eerder tegen NU.nl al tevreden te zijn met de ervaring die Smith bij Air Canada heeft, maar vindt het wel belangrijk dat hij "de sociale dialoog" met de bonden en het personeel aangaat. Hij zou volgens de bond in deze dialoog niet alleen moeten praten, maar ook moeten luisteren.

Vakbonden tevreden houden

Smith wacht de loodzware taak om kosten te besparen, terwijl ook operationeel de nodige verbeteringen doorgevoerd moeten worden. Ook zal hij vakbonden tevreden moeten houden, terwijl de Franse staat als grote aandeelhouder over de schouder meekijkt.

Tot het moment dat Smith het roer overneemt, houdt Air France-KLM vast aan de huidige structuur, met niet-uitvoerend voorzitter Anne-Marie Couderc aan het roer.