De onderhandelingen tussen Ryanair en vakbond FNV Luchtvaart zijn vastgelopen, meldt de bond donderdag. FNV behartigt de belangen van het Nederlandse cabinepersoneel dat voor Ryanair werkt.

De vakbond komt binnenkort met een ultimatum. Als de eisen van FNV niet worden ingewilligd, volgen er acties.

Er werken in totaal 83 cabinemedewerkers op de Ryanair-basis in Eindhoven. Dertig van hen zijn in dienst bij het bedrijf. De rest werkt via de uitzendbureaus Crewlink en Workforce, die ook zijn betrokken bij de onderhandelingen.

In heel Europa voeren Ryanair-medewerkers actie, omdat zij betere arbeidsvoorwaarden willen. Het draait met name om de salarissen en over welk recht wordt gehanteerd. Ryanair hanteert het Ierse recht, wat in veel gevallen minder bescherming biedt dan het Nederlandse.

'Veel vager krijg je het niet'

Ryanair wilde volgens FNV wel nadenken over het invoeren van het Nederlandse arbeidsrecht vanaf 2022, als alle medewerkers daarvoor kiezen.

Voor FNV is dat niet genoeg. "Veel vager krijg je het niet. Onze leden laten zich niet tot 2022 aan het lijntje houden. Zij willen zo snel mogelijk onder het Nederlandse arbeidsrecht vallen en een goede cao hebben", zegt FNV-bestuurder Asmae Hajjari.

Piloten staakten vorige week al

De Nederlandse Ryanair-piloten, vertegenwoordigd door pilotenvakbond VNV, staakten vorige week al. Dat deden ze op dezelfde dag als hun collega's in Duitsland, Zweden, België en Ierland. Zo'n vierhonderd vluchten kwamen daardoor te vervallen. Het was de grootste staking in de geschiedenis van het bedrijf.

Eerder staakte het cabinepersoneel in Portugal, Spanje, België en Italië. Toen werden zo'n driehonderd vluchten geschrapt.