Koopavonden werden in de eerste helft van 2018 drukker bezocht dan een jaar eerder, meldt onderzoeksbureau RMC. Hiermee wordt de dalende trend van de afgelopen jaren voor het eerst doorbroken.

Op donderdag- en vrijdagavonden waren weer meer bezoekers in de winkels te vinden dan in de eerste helft van vorig jaar. Het gaat om stijgingen van respectievelijk 4 en 9 procent, die vooral door een drukker tweede kwartaal zijn behaald.

In de afgelopen jaren lieten de donderdagavonden de grootste daling zien. In sommige steden halveerde het aantal bezoekers zelfs.

Vanwege de daling van het aantal bezoekers gingen stemmen op om de koopavond af te schaffen, maar dat zou volgens RMC geen goed idee zijn.

"Online winkels zijn immers altijd open", aldus de onderzoekers. Winkeliers zouden volgens hen moeten meebewegen met het veranderende winkelgedrag.

Totale drukte wel afgenomen

Volgens het onderzoeksbureau is in de eerste helft van dit jaar wel de totale drukte in winkelstraten afgenomen. Het gaat om een afname van 1,6 procent.

De verschillen tussen de steden zijn overigens groot en hangen onder meer af van de hoeveelheid toeristen en de omvang van het winkelgebied.

Sinds de invoering van de Winkeltijdenwet in 1996 is het voor winkeliers mogelijk om van maandag tot en met zaterdag van 6.00 uur 's ochtends tot 22.00 uur 's avonds open te zijn.

Toch blijven de winkeliers in de meeste steden trouw aan de donderdag- en vrijdagavonden. Die werden in de jaren vijftig gekozen, omdat het loon van veel arbeiders op die dagen binnenkwam.