HEMA heeft de contracten met een groep franchisenemers opgezegd. Het gaat om franchisenemers die bestuurder zijn bij de franchiseorganisatie van de winkelketen.

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) vrijdag op basis van een brief die de directie van het concern naar de franchisenemers heeft verstuurd. De genoemde ondernemers exploiteren in totaal 24 winkels.

De stap lijkt onderdeel van een langer conflict tussen HEMA en de franchisers. Het moederbedrijf van de winkelketen wil eerder gemaakte afspraken over de verdeling van kosten bij online verkoop herzien, maar een aantal  ondernemers voelt hier weinig voor.

Door deze afspraken ketste naar verluidt een verkoop van HEMA aan de Belgische investeerder Core Equity af. De investeerder had vooral plannen met de webwinkel van HEMA, maar die zouden met de huidige afspraken niet winstgevend kunnen worden.

Naar verluidt benadert HEMA ook individuele franchisenemers om de franchisevereniging, de Vereniging Aangesloten Bedrijven, buitenspel te zetten.