De Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt of Elon Musk zich schuldig heeft gemaakt aan beursfraude. De Amerikaanse topman van Tesla zorgde dinsdag voor ophef op de aandelenbeurs met tweets waarin hij zei het bedrijf van de beurs te willen halen.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC wil nu meer informatie van Tesla over de uitspraken van de topman, schrijft The Wall Street Journal donderdag op basis van ingewijden.

Musk twitterde dinsdag dat hij de financiering die nodig is om Tesla van de beurs te halen al rond heeft. Volgens analisten gaat het om een bedrag van zo'n 60 miljard dollar (bijna 52 miljard euro).

Het enige wat Musk nog nodig zou hebben, was instemming van de aandeelhouders. De koers van het bedrijf steeg vervolgens met 11 procent.

Onderbouwing van de uitspraak

Pas later kwam het concern met een verklaring waarin Musk ook uiteenzette waarom hij van de beursnotering af wil. Als de financiering nog niet rond is, is mogelijk sprake van beursfraude. 

De SEC heeft vragen gesteld over de onderbouwing van de uitspraak over de financiering. Ook wilde de toezichthouder weten waarom Musk het koersgevoelige nieuws eerst via Twitter deelde en later pas in een langer persbericht.

Meer rust bij Tesla

Musk hoopt op meer rust door het bedrijf van de beurs te halen. Volgers van het bedrijf zijn verdeeld in twee kampen. Het ene kamp gokt op een spoedige ondergang en het andere kamp prijst Musk en Tesla de hemel in. 

Het is bekend dat de topman een hekel heeft aan beleggers die inzetten op een daling van het aandeel Tesla en ook schrijven dat het slecht gaat met zijn bedrijf. Het gaat daarbij om de zogeheten shortsellers.

Tesla heeft een forse schuldenlast, maar voorspelt in de tweede helft van het jaar winstgevend te worden.

Gesprekken met Softbank

Volgens persbureau Bloomberg zou Musk vorig jaar met het Japanse telecombedrijf en technologiefonds SoftBank hebben gesproken over een investering in Tesla. Rondom die mogelijke investering van SoftBank werd ook gesproken over een beursexit van Tesla.

De gesprekken zouden toen op niets zijn uitgelopen vanwege een verschil van inzicht over de eigendomsstructuur. Musk zou speciale voorrechten willen behouden. In ruil voor investeringen wil SoftBank doorgaans een vinger in de pap krijgen.