ABN AMRO grijpt in bij zijn zakenbank door circa 250 banen te schrappen en andere besparingen door te voeren.

Daarmee wil de bank de winstgevendheid verhogen, meldt het financiële concern woensdag bij de presentatie van zijn tweedekwartaalcijfers. Door de ingreep worden de kosten bij het onderdeel Corporate & Institutional Bank (CIB) met 80 miljoen euro verlaagd.

Topman Kees van Dijkhuizen meent dat de activiteiten te weinig opleveren. Hij wil de winstgevendheid juist opvoeren, nu de kapitaalregels voor banken steeds strenger worden. Daarom gaat de zakenbank minder geld steken in handelsfinanciering en sectoren waarvan de inkomsten wisselvallig zijn. Ook met diamanten is ABN AMRO voortaan voorzichtig, al blijft de bank hierin wel actief.

''Het is geen kleine banenreductie'', zegt Van Dijkhuizen. Toch valt de ingreep in het niet bij de vele banen die eerder al bij de bank verdwenen. Daarbij gingen er vooraf geruchten over halvering van de zakenbank.

ABN AMRO kondigde ruim een half jaar geleden al aan het onderdeel, goed voor bijna 2.600 banen, tegen het licht te willen houden.

CIB houdt zich onder meer bezig met het financieren van de scheepvaart en de energiesector en het begeleiden van overnames en beursgangen. ABN AMRO telde eind juni in totaal ruim negentienduizend arbeidsplaatsen.

Winst valt 28 procent lager uit

De rentebaten daalden in het tweede kwartaal met 8 procent naar 2,3 miljard euro. De winst nam af naar 688 miljoen euro. Dit is een daling van 28 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2017.

ABN AMRO hoefde minder voorzieningen te nemen, maar het ging nog steeds om een aanzienlijk bedrag. De positie van het bufferkapitaal steeg naar 18,3 procent.

CEO Kees van Dijkhuizen spreekt van een solide nettowinst. De winst is te danken aan de goed presterende Nederlandse economie. 

"De nettorentebaten bleven sterk, ondanks het ongunstige renteklimaat. De voorzieningen waren fors lager dan in het vorige kwartaal, maar nog steeds aanzienlijk, omdat bepaalde sectoren onverminderd onder druk staan."

'Minder internationale allure'

Reinier Castelein van vakbond De Unie benadrukt dat driehonderd gezinnen nu in onzekerheid komen. ABN AMRO heeft de laatste jaren veel banen geschrapt. 

''ABN AMRO lijkt de ambitie om een zakenbank te blijven definitief achter zich te laten. Dat haalt toch wat glans weg van de internationale allure van de bank.''