Het kabinet neemt maatregelen om de marktpositie van boeren en tuinders te versterken. Er komt namelijk een verbod op oneerlijke handelspraktijken van bijvoorbeeld groothandels, supermarkten en de levensmiddelenindustrie.

Landbouwminister Carola Schouten zegt dat zij wil zorgen dat boeren meer macht krijgen. Een verbod op oneerlijke handelspraktijken betekent dat de rechter en toezichthouder ACM op sancties kunnen leggen.

Ook komt er een meldpunt voor vermeende misstanden. De ACM gaat onderzoek doen naar de prijsvorming en eventuele problemen in de sector.

Verder krijgen boeren meer wettelijke mogelijkheden om samen op te trekken richting grote afnemers. De landbouwers krijgen meer opties om onderling afspraken over bijvoorbeeld duurzaamheid en dierenwelzijn te maken.

Dat moet ervoor zorgen dat agrariërs een eerlijke prijs krijgen en meer betaald krijgen voor extra inspanningen op het gebied van natuur en milieu.

Onzekerheid

Onderzoek wijst uit dat tussen de 10 en 20 procent van de boeren en tuinders met oneerlijke handelspraktijken te maken heeft. Het gaat bijvoorbeeld om klanten die de leveringsvoorwaarden eenzijdig veranderen of heel kort van tevoren verse producten annuleren.

Dat zorgt voor onzekerheid en beperkt boeren in hun mogelijkheden om in de toekomst van hun bedrijf te investeren.

Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. We vertellen je elke zondagochtend wat eraan zit te komen en wat je mogelijk net even gemist hebt.