Bouwers hebben gemiddeld meer werk op de plank liggen dan ooit. Nederlandse bouwbedrijven kunnen gemiddeld ruim tien maanden vooruit met hun orders.

Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) is het nog niet eerder voorgekomen dat de grens van tien maanden werd gepasseerd.

Uitgedrukt in het aantal maanden dat bouwers nog vooruit kunnen met de orders die ze hebben, steeg de werkvoorraad in de utiliteitsbouw (ondere andere kantoren en fabrieken) met 0,4 maand tot 10,8 maanden. In de woningbouw was sprake van een stijging van 0,3 maand tot 11,2 maanden.

Bij de grond-, water- en wegenbouw steeg de werkvoorraad het minst. Daarin hebben zij gemiddeld 7,5 maanden werk, een stijging van 0,2 maand.

Bouwbedrijven hebben een gebrek aan geschikt personeel. De ondernemers laten weten dat ze daardoor steeds vaker hinder ondervinden.

Drie op de tien bouwers denken in de komende drie maanden personeel aan te nemen. Zeven op de tien bedrijven verwachten dat de prijzen zullen stijgen.

Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. We vertellen je elke zondagochtend wat eraan zit te komen en wat je mogelijk net even gemist hebt.