De Nederlandse overheid heeft een belang genomen in NPEX, een platform waar vooral mkb-bedrijven geld kunnen ophalen bij het publiek.

De Staat liet een lening aan de beurs omzetten in aandelenbelang van 20 procent, meldt Het Financieele Dagblad (FD) woensdag. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zegt tegen de zakenkrant dat de overeenkomst nodig was.

NPEX voerde een herstructurering van de financiën door. Als de overheid de lening niet had omgezet in aandelen, liep het ministerie het risico dat de lening niet zou worden terugbetaald en dat er minder mogelijkheden zouden zijn voor financiering aan het mkb.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) stonden achter de overeenkomst. Het ministerie verwacht niet dat NPEX een deel van de winst gaat uitkeren via dividend.

NPEX is voor mkb-bedrijven een relatief laagdrempelige manier om geld op te halen zonder bij de bank aan te moeten kloppen. In het verleden haalden ondernemingen als Fastned en De Vegetarische Slager geld op bij NPEX.