De winstgevendheid in de bouw blijft achter ondanks de recordomzet in de sector. Bouwbedrijven hebben vooral te kampen met stijgende kosten voor personeel en materialen, waardoor de winstmarges laag blijven. 

Volgens ABN AMRO is de bouw de afgelopen jaren structureel sterker gegroeid dan de algemene economie, schrijft de bank in een dinsdag verschenen rapport over de branche. De omzet ligt bijna op het niveau van het recordjaar 2009.

De orderportefeuilles van bouw- en installatiebedrijven breken recordniveaus. Met name kleinere bouwondernemingen doen het de afgelopen jaren erg goed.

De bank stelt dat bouwbedrijven hun winstgevendheid kunnen vergroten door innovatie, bijvoorbeeld door prefabricatie, automatisering en digitalisering.

Goed gekwalificeerd en gemotiveerd personeel is van groot belang voor innovatie. De bouw kampt echter met een groot tekort aan mankracht. Het bieden van opleidingsmogelijkheden en toekomstperspectief kan hierbij het verschil maken, aldus de bank.

Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. We vertellen je elke zondagochtend wat eraan zit te komen en wat je mogelijk net even gemist hebt.