Ondernemers willen meer inzicht in de rekening die ze gepresenteerd krijgen voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals muziek of video's.

Die kosten lopen volgens belangenorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland steeds verder op, terwijl een duidelijke toelichting ontbreekt. In een brief aan minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming pleiten de organisaties voor strengere regels voor het innen van deze kosten.

De rekeningen voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal worden gepresenteerd door zogeheten collectieve beheersorganisaties (CBO's), zoals Buma/Stemra voor muziek. CBO's baseren de kosten die bijvoorbeeld winkels en cafés moeten betalen voor het gebruik van muziek op schattingen over het aantal mensen dat meeluistert. Maar die schattingen kloppen volgens de ondernemersclubs vaak niet.

VNO-NCW en MKB-Nederland willen daarom dat CBO's de verplichting krijgen gebruikers in te lichten over hun berekeningen. Daarnaast zouden ondernemers de mogelijkheid moeten krijgen om bezwaar te maken tegen de hoogte van de rekening.

Op dit moment is er juist een voorstel voor een wetswijziging waardoor toezicht op eenzijdige tariefsverhogingen wordt geschrapt. ''Een slechte zaak'', vindt directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland. Hij vreest dat CBO's daardoor te veel macht krijgen.

Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. We vertellen je elke zondagochtend wat eraan zit te komen en wat je mogelijk net even gemist hebt.