De rechtbank Amsterdam vraagt de Hoge Raad om advies in een zaak over rentederivaten. Dat voornemen heeft de rechtbank in een tussenvonnis uitgesproken. 

De rechtbank stelt dat bij meerdere vergelijkbare zaken onduidelijkheid bestaat over een bepaald onderdeel rondom  het dossier. Daarom vraagt de rechtbank de Hoge Raad om duidelijkheid.

De vraag van de rechtbank gaat over dwaling, waar veel gedupeerde mkb-ondernemers hun zaak tegen banken op hebben gebaseerd. Om die redenering in stand te houden, moet volgens een arrest uit 2009 de gedupeerde de overeenkomst zijn aangegaan terwijl hij een verkeerde voorstelling had van bijvoorbeeld de risico's van een product.

Van een ondernemer mag echter worden verwacht dat hij voor het sluiten van een overeenkomst naar zaken vraagt die hij niet begrijpt. Dit is de zogenoemde informatieplicht.

Het gerechtshof in Amsterdam heeft recent een grotere nadruk gelegd op de zorgplicht van banken. Rentederivaten waren zo'n ingewikkeld product dat de banken als professionele partij de risico's duidelijk hadden moeten uitleggen.

De adviesvraag bij de Hoge Raad duurt een halfjaar tot een jaar. Hierdoor zullen veel rechtszaken over rentederivaten vertraging oplopen.

Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. We vertellen je elke zondagochtend wat eraan zit te komen en wat je mogelijk net even gemist hebt.