Het staat garagebedrijven vrij om prijzen voor onderhoud zelf te bepalen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) benadrukt dat ondernemers mogen afwijken van de adviesprijzen van auto-importeurs.

De adviesprijzen zijn niet verplicht, benadrukt de ACM donderdag. Toch volgen garagehouders in de praktijk vaak de richtprijs.

Daardoor verschillen prijzen voor auto-onderhoud per merk nauwelijks van elkaar, meent de ACM. Dat noemt de toezichthouder "een gemiste kans", zowel voor garagehouders als consumenten.

Volgens de ACM maken garages nauwelijks gebruik van de mogelijkheden om onderling te concurreren. "En consumenten betalen mogelijk meer dan nodig is voor hun onderhoud."

De autobranche is het eens met de uitspraken van de ACM. Vereniging RAI noemt het zelf bepalen van prijzen ''de essentie van een vrije, eerlijke automarkt".

De BOVAG is blij dat de ACM ondernemers en consumenten nog eens wijst op het feit dat adviesprijzen niet verplicht zijn.

Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. We vertellen je elke zondagochtend wat eraan zit te komen en wat je mogelijk net even gemist hebt.