De omzet van de horeca steeg in het eerste kwartaal van het jaar met 2,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Het aantal consumpties en overnachtingen steeg met 1 procent.

Bij restaurants namen de opbrengsten met 3,2 procent het sterkst toe, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. 

De omzet van eet- en drinkgelegenheden steeg met 2,3 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook fastfoodrestaurants, cafés, kantines en catering haalden gemiddeld meer opbrengsten.

Bij de logiesverstrekking, waaronder bijvoorbeeld hotels, campings en vakantiehuisjes vallen, steeg de omzet met 1,6 procent. Wel nam het aantal consumpties en overnachtingen enigszins af.

Gebrek aan personeel

Het CBS waarschuwt verder dat steeds meer horecabedrijven last hebben van personeelstekort. Een kwart van de hoteleigenaren heeft te weinig arbeidskrachten.

Ook 32 procent van de verhuurders van vakantiehuisjes en 27 procent van de campinghouders heeft te weinig personeel en voelt zich daardoor belemmerd.

Ruim een vijfde van de restaurants, inclusief fastfoodrestaurants, geeft aan last te ondervinden van een tekort aan personeel. Voor kantines, catering en cafés vormt personeelstekort minder vaak een belemmering.