De omzet van de detailhandel zal dit jaar naar verwachting met 3,5 procent groeien. Ook voor volgend jaar wordt een stijgende omzet voorzien.

Maar hoewel webwinkels hard groeien, is het beeld in de winkelstraat wisselvallig, stelt het ING Economisch Bureau woensdag. 

De detailhandel profiteert van de groeiende economie. Consumenten hebben meer vertrouwen dankzij de toenemende werkgelegenheid en in 2019 zal de koopkracht bovendien verder stijgen.

De omzet van pure webwinkels nam in het eerste kwartaal van dit jaar toe met ruim 19 procent. Over het hele jaar zal hun omzet naar verwachting verdubbelen ten opzichte van 2013, toen de omzet nog op 5 miljard euro uitkwam.  

Ook fysieke winkelketens met online activiteiten presteerden goed met een omzetgroei van bijna 26 procent in het eerste kwartaal.

In de winkelstraat is het beeld echter gemengd. Winkels in food, woninginrichting, doe-het-zelfartikelen en persoonlijke verzorging zien hun omzet groeien. In schoenen- en speelgoedwinkels en winkels die consumentenelektronica verkopen, zal de omzet echter juist afnemen, verwacht ING.

Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. We vertellen je elke zondagochtend wat eraan zit te komen en wat je mogelijk net even gemist hebt.