De Belgische online kledingwinkel CarréCouture is failliet. De winkel was voor 25 procent in handen van de Nederlandse zakenfamilie Van Gansewinkel. De afvalfamilie wil een doorstart.

De familie Van Gansewinkel wil de webwinkel voor luxemode opnieuw in de markt zetten. Dat meldt de Belgische krant De Tijd.

CarréCouture bestond sinds juni vorig jaar. Oprichters Nathalie en Jeroen Pompen wilden concurreren met de Britse luxemodeverkoper Farfetch. Een flinke uitdaging, want deze webshop overheerst de Europese online hautecoutureverkoop. Farfetch boekt meer dan 170 miljoen euro omzet per jaar.

Dat kon CarréCouture bij lange na niet evenaren. "Soms werd er dagenlang geen enkel artikel verkocht", zegt een van de medewerkers tegen De Tijd. Volgens oprichter Nathalie Pompen was de omzet tussen juni vorig jaar en begin deze maand "meer dan 500.000 euro, maar minder dan 1 miljoen euro".

CarréCouture was voor 25 procent in handen van zakenfamilie Van Gansewinkel, bekend van het gelijknamige voormalige afvalbedrijf. Zij zorgden sinds juni voor financiering, maar draaiden begin dit jaar de geldkraan dicht. Daardoor volgde twee weken geleden het faillissement van de online winkel.

Problemen

De webwinkel had opstartproblemen; de website werkte niet goed en het lukte niet voldoende kleding op de site te plaatsen. CarréCouture had namelijk geen eigen magazijn, maar verkocht kleding van aangesloten onafhankelijke modeboetieks.

De boetiekuitbaters konden hun kleding via de webwinkel verkopen en moesten 27 procent van de verkoopprijs afdragen aan CarréCouture. Daar was weinig animo voor, want veel boetiekuitbaters verkochten al via concurrent Farfetch.

De familie Van Gansewinkel werkt nu aan een doorstart met Isabelle Dumortier van modemerk The Tutu Shop. Zij heeft twee winkels in Antwerpen en zet sterk in op online verkoop.