Nederlandse bouwondernemers behaalden in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst een hogere omzet dan voor de financiële crisis.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lagen de opbrengsten in de bouwnijverheid 4 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2008, het jaar waarin de financiële crisis mondiaal toesloeg.

Ten opzichte van een jaar eerder stegen de opbrengsten met 8,6 procent. Daarmee beleefde de bouwsector het veertiende kwartaal op rij waarin de opbrengsten stegen.

Dat de opbrengsten stegen tot boven pre-crisisniveau, wil overigens niet zeggen dat bouwbedrijven er nu beter voor staan dan destijds. Een woordvoerder van CBS wijst erop dat ook de kosten voor veel bedrijven zijn gestegen.

Een bijkomend probleem voor veel bouwbedrijven is het tekort aan personeel. Zo was het aantal onvervulde vacatures in de sector in het eerste kwartaal vijftienduizend. Dat is zesduizend meer dan in de dezelfde periode vorig jaar. Een vijfde van de bouwondernemers denkt daarom als gevolg van die krapte op de arbeidsmarkt tegen productieproblemen aan te lopen.

Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. We vertellen je elke zondagochtend wat eraan zit te komen en wat je mogelijk net even gemist hebt.