De EU overweegt Europese bedrijven die zowel in Iran als de VS actief zijn te beschermen tegen Amerikaanse sancties. De unie zet hier mogelijk een nooit eerder gebruikte verordening voor in.

Met de verordening erkent de EU de sancties niet en kunnen ondernemingen gewoon blijven draaien. Voor eventuele verliezen kunnen ze worden gecompenseerd.

De Europese Commissie heeft het in 1996 bedachte scenario uit de kast gehaald om het nucleaire akkoord met Iran te redden. De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich uit de deal van 2015 teruggetrokken en wil weer sancties instellen.

De EU-leiders hebben zich op een top in het Bulgaarse Sofia gebogen over manieren om Europese bedrijven daartegen te beschermen en zijn positief over het 'blokkadestatuut'. Dat werd indertijd opgesteld toen de VS met sancties dreigde tegen Europese bedrijven die handelden met Cuba, Libië en Iran.

Veiligheid

De EU is erop gebrand de Iran-deal in stand te houden, omdat het volgens de unie de beste garantie biedt op veiligheid in de regio en in Europa. Ook andere opties liggen op tafel. Zo wordt gesproken over het in euro's in plaats van in dollars betalen voor Iraanse olie.

Volgens premier Mark Rutte is het ''essentieel dat de EU eensgezind blijft optrekken'' in relatie tot de VS. Hij doelt daarmee zowel op ''prangende onderwerpen'' zoals het nucleaire akkoord met Iran als de handelsrelatie.

In gesprek

"Wat betreft Nederland is het van belang dat Europa in gesprek moet blijven met de VS. Maar het kan ook niet zo zijn dat we onder druk met de VS onderhandelen over onze handelsrelatie."

Over de dreigende Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium per 1 juni zei hij: ''Ons doel is een permanente uitzondering of, nog beter, eliminatie van de heffingen. Europa is vanzelfsprekend bereid om met de VS te werken aan gedeelde zorgen zoals overcapaciteit op de staal- en aluminiummarkten en bescherming van intellectueel eigendom.''

Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. We vertellen je elke zondagochtend wat eraan zit te komen en wat je mogelijk net even gemist hebt.