Het hoofdbestuur van MKB-Nederland heeft woensdag ingestemd met plannen voor een hernieuwde samenwerking met werkgeversorganisatie VNO-NCW. De nadruk ligt op een "sterker, eigen mkb-geluid".

Dat laten de partijen woensdag weten in een persbericht.

Voor het akkoord wordt geluisterd naar de wens van het MKB-bestuur om meer nadruk te leggen op het midden- en kleinbedrijf. Om dit te bereiken, komt er onder meer het platform MKB-Ondernemerschap, waarin de mkb-leden van beide verenigingen samenkomen.

Er komt meer aandacht voor de ondernemerspraktijk "tegenover de macrobenadering die regering en politiek vaak hanteren", stellen de verenigingen.

De partijen gaan gezamenlijk investeren in digitalisering en programma's die ondernemers moeten helpen bij ondernemerschap en transities in de sector.

Diversiteit 

De partijen benadrukken dat eenheid binnen de ondernemerslobby nodig is. Maar de organisaties hechten ook belang aan meer diversiteit. Het bestuur van MKB-Nederland heeft dit voorjaar geconcludeerd dat hiervoor meer aandacht voor het midden- en kleinbedrijf nodig is.

De verenigingen waarderen naar eigen zeggen verscheidenheid en willen daarom een lobby voor "ondernemerschap van elke grootte en hoedanigheid" zijn.

Het akkoord wordt eind mei voorgelegd aan het dagelijks bestuur van VNO-NCW. De werving van een nieuwe voorzitter voor MKB-Nederland is in gang gezet.

Van Straalen

Michaël van Straalen is eerder dit jaar gestopt als voorzitter van MKB-Nederland. Hij stapte op, omdat hij vond dat er binnen de samenwerking te weinig ruimte was om aan een sterker profiel van zijn vereniging te werken.

VNO-NCW zei het vertrek van Van Straalen te betreuren en zijn boodschap "zeer serieus" te nemen. Van Straalen was bijna twaalf jaar actief voor MKB-Nederland.

Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. We vertellen je elke zondagochtend wat eraan zit te komen en wat je mogelijk net even gemist hebt.