De voorgenomen verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent heeft grote gevolgen voor bloemisten. Volgens onderzoek in opdracht van branchevereniging Vereniging Bloemisten Winkeliers (VBW) staan door de verhoging honderden banen op de tocht.

Ook vreest een groot deel van de bloemisten voor het voortbestaan van zijn zaak. De verhoging van het tarief kost bloemisten ruim 52 miljoen euro aan omzet, zo berekent economisch onderzoeksbureau Decisio.

De zeker vierhonderd banen die op de tocht staan, komen neer op 4 procent van het totaal. Verder betekent een dergelijke btw-stap voor circa 15 procent van de drieduizend winkeliers mogelijk einde oefening.

Met een actie op het Plein in Den Haag, vlak bij de Tweede Kamer, vraagt de VBW woensdag samen met de brancheorganisaties voor ambulante handel CVAH en de groente- en fruitspecialisten ADN aandacht voor de nadelige gevolgen.

De effecten in andere branches zullen volgens de VBW ook niet veel anders zijn. De partijen roepen gezamenlijk de politiek op de plannen te herzien.

Ben jij bloemist? Deel in de NUjij-reacties onder dit artikel of de verhoging van het lage btw-tarief ook invloed op jouw bedrijf heeft.