Medeoprichter Michiel Rexwinkel van energiebedrijf Greenchoice stapt in zonne- en windenergieprojecten in Iran. Hij wordt voor 25 procent eigenaar van 28 projecten van het bedrijf Gutami Holding in het land.

Het Nederlandse bedrijf heeft nog veel financiering nodig voor de projecten. Gutami probeert particulieren en bedrijven in Nederland te verleiden om een lening te verstrekken.

Met de 28 projecten in Iran is in totaal 1,5 miljard euro aan investeringen gemoeid. Zakendoen in Iran is lastig, zeker nu de Verenigde Staten zich terugtrekken uit het nucleaire akkoord. Omdat banken vaak terughoudend zijn, is dit soort projecten vaak afhankelijk van Chinees en Russisch geld.

Rexwinkel was in 2001 een van de oprichters van Greenchoice. Hij moest zes jaar geleden opstappen nadat het bedrijf in opspraak raakte. Die kwestie ging over het jarenlang te laat of geen eindafrekeningen sturen aan consumenten.

Gutami is sinds 2009 actief in Nederland en sinds 2015 in Iran. In de Benelux voorziet het bedrijf meer dan twintigduizend huizen van zonne-energie.

Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. We vertellen je elke zondagochtend wat eraan zit te komen en wat je mogelijk net even gemist hebt.