De hagelbuien van afgelopen weekend hebben in Venlo geleid tot tientallen miljoenen euro's schade bij zo'n tien glastuinbouwbedrijven.

Dat meldt 1Limburg woensdag op basis van gegevens van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB).

In de regio Venlo zijn in de nacht van zondag op maandag hagelstenen tot wel 3,5 centimeter uit de lucht gevallen. Ook viel er plaatselijk 40 millimeter neerslag.

Bij sommige getroffen bedrijven ging meer dan de helft van de ramen kapot. Het kan maanden duren voordat alle schade is hersteld.

De organisatie gaat ervan uit dat de ondernemingen goed zijn verzekerd en niet vanwege de schade in financiële problemen zullen raken.

Glassplinters

De organisatie stelt dat vier of vijf bedrijven zo veel schade hebben geleden, dat de gewassen geruimd moeten worden. Bij deze ondernemingen zijn glassplinters tussen de groente en het fruit beland.

"De spullen mogen dan niet meer verkocht worden vanwege de veiligheid voor de consument", zegt Jean Aerts van LLTB tegen 1Limburg. Hierdoor komen er volgens de organisatie bijvoorbeeld minder aardbeien op de markt en dit kan tot hogere prijzen leiden.

Een tomatenkweker moet zijn tomaten mogelijk weggooien. Dat zou volgens de LLTB bij dit bedrijf leiden tot een schadepost van zo'n 2,5 miljoen euro. Donderdag wordt besloten of de tomaten kunnen worden schoongemaakt of toch moeten worden vernietigd.

Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. We vertellen je elke zondagochtend wat eraan zit te komen en wat je mogelijk net even gemist hebt.