De gemeente Utrecht heeft maandagmiddag in hoger beroep een boete van meer dan 2,7 miljoen euro opgelegd gekregen voor het onrechtmatig tegenwerken van projectontwikkelaar Ovast Rijnvliet B.V. uit de stad.

Het is de hoogste boete die de gemeente ooit heeft gekregen.

Willem Oostveen, de voormalige directeur en eigenaar van Ovast, mocht de uitspraak zelf niet meemaken. Hij is kortgeleden overleden aan de gevolgen van kanker.

Overeenkomst

De projectontwikkelaar en de gemeente hebben in december 2009 een bouwclaimovereenkomst gesloten, waarbij Ovast Rijnvliet een aantal percelen bouwgrond in stadsdeel Leidsche Rijn zou verkopen aan de gemeente. De gemeente zou vervolgens de bouwrijp gemaakte kavels terugleveren aan de projectontwikkelaar, met bijbehorende bouwrechten.

De twee partijen kwamen in 2012 terecht in een zakelijk conflict, doordat de gemeente de geplande vervolgbijeenkomsten had afgelast. Er zou volgens hen een interne discussie zijn ontstaan over de prioriteit van de bouw van de woningen. Ovast Rijnvliet heeft hierop een kort geding aangespannen.

Gerechtvaardigd

Maandagmiddag heeft de rechter in hoger beroep vastgesteld dat Oostveen is tegengewerkt door de gemeente en stelt dat de hoge boete daarom gerechtvaardigd is.

Oostveen was mede-oprichter van een politieke partij in de gemeenteraad van Utrecht. Tijdens de gemeenteraadverkiezingen werd hij gekozen tot gemeenteraadslid.

Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. We vertellen je elke zondagochtend wat eraan zit te komen en wat je mogelijk net even gemist hebt.