De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is ook in april toegenomen, maar de groei was wel minder sterk dan in de maanden daarvoor. Daardoor zakte de index voor bedrijvigheid toch naar het laagste niveau in zes maanden.

Evengoed is er vijf jaar lang sprake van aanhoudende groei, blijkt dinsdag uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) heeft gepresenteerd.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, viel in de afgelopen maand terug tot 60,7 punten. In maart kwam de index nog uit op het niveau van 61,5 punten. Een cijfer boven de 50 duidt op groei, alles daaronder wijst op krimp.

Forse groei

Volgens hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven is er nog steeds sprake van forse groei als gevolg van sterke orderstromen uit zowel binnen- als buitenland.

Dat de groei iets afneemt, is volgens hem niet verwonderlijk. ''De Nederlandse industrie kent nu al vijf jaar op rij een verbetering van de bedrijfsomstandigheden en dat is niet eerder vertoond. Aan alle goede dingen komt natuurlijk een keer een eind."

Achterstanden 

Van Weele ziet dat de achterstanden bij de productie snel oplopen. Ook het op tijd binnenkrijgen van materialen wordt steeds lastiger, net als het vinden van goed en voldoende personeel. Verder is de inkoopprijsinflatie hoog.

De roep om loonsverbetering wordt volgens de hoogleraar ook steeds luider. ''Dat alles zal de groei afremmen en dat gebeurt nu ook", aldus Van Weele.

Orders

Op korte termijn valt volgens Van Weele nog weinig te vrezen. Er zitten in doorsnee nog voldoende orders in de pijplijn voor dit jaar.

De grootste uitdaging voor ondernemers is volgens de hoogleraar de huidige groei onder controle te houden en ervoor te zorgen dat je geen klanten verliest doordat je leveringsafspraken niet kunt nakomen.

Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. We vertellen je elke zondagochtend wat eraan zit te komen en wat je mogelijk net even gemist hebt.