Het aantal nieuw opgerichte bedrijven is afgenomen in het eerste kwartaal van dit jaar. In totaal zijn in de eerste drie maanden van dit jaar 58.826 ondernemingen gestart.

Dit meldt bedrijfsinformatiespecialist Graydon maandag. "Traditiegetrouw vertoont het eerste kwartaal een piek in het aantal starters", zegt Gert van den Berg van Graydon.

"Daarom valt juist de afname van het aantal starters op. Voor een eerste kwartaal met minder starters moeten we dertien jaar terug." In het eerste kwartaal van 2005 werden 55.339 ondernemingen opgericht.

Door een flinke afname van het aantal faillissementen en ook een flink lager aantal opheffingen groeit het Nederlandse bedrijfsleven nog wel met 1,3 procent.

"De verdere afname van het aantal faillissementen en opheffingen zorgt ervoor dat de Nederlandse bedrijfspopulatie nog steeds groei kan noteren", zegt Van den Berg. "De markt groeit nog steeds, de basis van het bedrijfsleven wordt alsmaar stabieler."

Bouw

In alle sectoren nam het aantal ondernemingen toe. De zakelijke dienstverlening staat aan kop met 8.302 nieuwe bedrijven, ongeveer dezelfde stijging als een jaar geleden. De bouw volgt met een groei van 4.775 bedrijven, flink meer dan in 2017.

"De groei in de bouwsector is in vergelijking met vorig jaar met de helft toegenomen en daarmee profiteert de bouw sterk van de aantrekkende economie", zegt Van den Berg hierover. "De bouw laat als één van de weinige sectoren een toenemend aantal starters zien en er zijn in de eerste drie maanden van 2018 een derde minder bouwbedrijven failliet gegaan."

In alle provincies nam het aantal faillissementen af, behalve in Flevoland. Daar bleef het aantal ondernemingen dat op de fles ging gelijk. De grootste afnames werden genoteerd in de provincies Friesland (-25 procent), Groningen (-24 procent) en Limburg (-24 procent).

Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. We vertellen je elke zondagochtend wat eraan zit te komen en wat je mogelijk net even gemist hebt.