Nederland en de Amerikaanse staat Michigan hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om makkelijker te kunnen innoveren. 

De overeenkomst moet ervoor zorgen dat Nederlandse en lokale Amerikaanse bedrijven meer gaan uitwisselen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.

Ook willen de initiatiefnemers dat de productie van auto's en auto-onderdelen beter op elkaar wordt afgestemd.

Dit meldt het ministerie van Economische Zaken woensdag. In een persbericht wijst het ministerie op de economische banden tussen Nederland en de Amerikaanse staat. Jaarlijks wordt er vanuit Michigan voor 330 miljoen dollar geëxporteerd naar Nederland.

Michigan is met de stad Detroit het centrum van de Amerikaanse auto-industrie. Zo zijn niet alleen General Motors en Ford gevestigd in de staat, maar zijn er ook honderden toeleveranciers actief in de regio.

Hightech

Het ministerie denkt dat Nederlandse ondernemingen zoals VDL, NXP, TomTom, Technolution en Prodrive kansen hebben als hightechtoeleverancier.

"Deze overeenkomst geeft hen extra innovatiemogelijkheden in het hart van de Amerikaanse auto-industrie", zegt staatssecretaris Mona Keijzer. "De samenwerking heeft ook economische waarde voor zowel Michigan als Nederland. Bijvoorbeeld als de productielijnen van toeleveranciers en autoproducenten beter op elkaar worden afgestemd."