Ondanks de hoge economische groei, hebben meer ondernemers in de eerste drie maanden van dit jaar een bijstandsaanvraag gedaan.

Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) zag het aantal aanvragen met 3 procent stijgen vergeleken met een kwartaal eerder, meldt het instituut dinsdag.

In het laatste kwartaal van 2017 werd ook al een stijging genoteerd. Toen nam het aantal aanvragen met 15 procent toe. Volgens het IMK is er sprake van een duidelijke trendbreuk. Sinds 2013 was er juist een dalende trend van het aantal bijstandsaanvragen.

Han Dieperink, directeur van het IMK, denkt dat de stijging te wijten is aan nieuwkomers in markten waar al veel partijen zijn.

Voorbereiding

"Van rijscholen en taxidiensten tot personal trainers en horecaondernemers. Als veel nieuwe partijen hun intrede doen, dan vallen de ondernemers die zich minder goed voorbereiden als eerste om, ondanks economische groei", aldus Dieperink.

In sectoren zoals de persoonlijke dienstverlening, de bouw, de industrie en de zakelijke dienstverlening neemt het aantal bijstandsaanvragen juist af.

Het IMK publiceert sinds 2011 de zogeheten IMK-index en baseert zich op de bijstandverlening bij ongeveer driehonderd gemeenten.