Het ziekteverzuim als gevolg van de griepepidemie die Nederland al maanden teistert, heeft naar schatting 1,3 miljard euro gekost. Dat is ruim twee keer zo veel als het voorgaande jaar.

Dat meldt Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet, dinsdag op basis van zijn ziektecijfers.

Het gaat om de kosten voor het ziekteverlof. De kosten voor de griepgolf van 2016-2017 kwamen naar schatting uit op 550 miljoen euro.

Voor de berekening van dit jaar is Acture uitgegaan van 261 werkdagen per jaar en een gemiddeld jaarinkomen van 30.000 euro.

Veel zieken

"We zien in de cijfers dat de wintermaanden echt flink hebben huisgehouden maar dat er op dit moment nog steeds relatief veel zieken zijn. Het is ronduit zorgelijk dat dit zolang duurt", stelt directeur sociale zekerheid Leo Bil van Acture.

Hij hoopt dat de griepprik volgend jaar beter aanslaat en aan een grotere groep kosteloos ter beschikking wordt gesteld. "Want op deze manier worden werkgevers op kosten gejaagd en zitten werknemers ziek thuis. In beide gevallen een verliessituatie."

Groningen

Het aantal mensen dat zich ziek heeft gemeld, lag twee keer zo hoog als gemiddeld. Groningen spant de kroon met 3,5 keer zo veel griepverzuim. 

Ook in Zeeland zaten veel patiënten snotterend thuis. In Flevoland waren volgens Acture juist opvallend weinig extra griepmeldingen.

Volgens de organisatie melden mannen zich vaker ziek dan vrouwen. "Vrouwen verzuimen 84 procent meer dan normaal door griep, mannen 116 procent."

Met deze tips voorkom je de griep
50
Met deze tips voorkom je de griep