Het wordt eenvoudiger om geld te steken in jonge snelgroeiende bedrijven. Het ministerie van Economische Zaken stelt dit jaar een bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar voor private fondsen die geld willen investeren in startups en het innovatieve mkb.

De regeling is door het ministerie opgezet om jonge bedrijven verder te helpen. Deze ondernemers kunnen vaak geen krediet krijgen via een bank en zijn nog niet interessant genoeg voor grotere investeringsmaatschappijen.

Per fonds, bestaande uit twee investeerders, kan maximaal 1 miljoen euro worden geleend. Wel geldt dat deze zogenoemde business angels partners minimaal eenzelfde bedrag ook beschikbaar stellen voor investeringen.

"Wees er snel bij als je een business angel met een goed voorstel bent. Want hier geldt dat wie het eerst komt, wie het eerst maalt", waarschuwt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. 

De eerste leningsovereenkomst van 600.000 euro gaat naar Orthos Ventures. Dit investeringsfonds richt zich op startups binnen de ruimtevaartsector, robotica en kunstmatige intelligentie.