De Nederlandse export naar landen buiten de EU groeide vorig jaar twee keer zo hard als de uitvoer naar EU-landen.

Vorig jaar steeg de waarde van de export naar landen buiten de EU met 16 procent ten opzichte van 2016, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Voor de uitvoer naar EU-lidstaten ging het om een toename van 8 procent. 

In bedragen was de stijging binnen de EU (25 miljard euro) wel groter dan daarbuiten (18,5 miljard euro). De totale waarde van de Nederlandse export van goederen groeide vorig jaar met 43,5 miljard euro, oftewel met 10 procent

Buiten de EU

In de afgelopen tien jaar was de groei buiten de EU vrijwel elk jaar hoger dan binnen de EU. En het aandeel van de Nederlandse export dat naar EU-landen gaat, neemt al jaren achtereen af.

In 2008 ging nog 23,5 procent van de Nederlandse export naar buiten de EU. Vorig jaar kwam het aandeel uit op 29 procent.

Zuid-Korea

De uitvoer naar Zuid-Korea toonde met een groei van 53 procent de grootste toename. De groei zat vooral in gespecialiseerde machines, zoals chipmachines.

Rusland volgt met een stijging van 29 procent op de tweede plek. Er gingen zowel meer Nederlandse producten zoals landbouwmachines en voertuigen naar Rusland, als wederuitgevoerde computers.

Snelle groeiers

De Nederlandse export naar Saoedi-Arabië, Israël, Mexico, Maleisië, China, Portugal en India is in dezelfde periode met ongeveer een vijfde gegroeid. Portugal is in de lijst snelle groeiers het enige EU-land.

De export naar vier middelgrote tot grote exportbestemmingen is vorig jaar afgenomen. Het gaat om de Kaaimaneilanden, Brazilië, Egypte en Marokko.

De export naar 41 andere landen waar Nederland in 2016 voor minimaal 1 miljard euro aan goederen exporteerde, is vorig jaar wel toegenomen.