De fiscaal gunstige afkoopregeling om pensioen in eigen beheer te krijgen, heeft de overheid ruim 1,2 miljard meer opgeleverd dan gedacht. De schatkist kon 3,3 miljard euro aan loonheffing bijschrijven.

Meer ondernemers dan gedacht hebben afgelopen jaar gebruikgemaakt van een fiscaal gunstige afkoopregeling voor pensioen in eigen beheer.

Dat heeft de schatkist 3,3 miljard euro aan loonheffing opgeleverd, meldt staatssecretaris Menno Snel van Financiën. Vooraf werd er gerekend op 2,1 miljard euro.

Complexiteit

Tot vorig jaar konden directeur-grootaandeelhouders (dga's) binnen hun eigen onderneming pensioen opbouwen. Het vorige kabinet schafte die regeling af, omdat die vanwege de complexiteit de Belastingdienst met veel werk opzadelde. Bovendien legde het pensioen van de dga bij veel bedrijven een groot beslag op het eigen vermogen.

Bedrijven konden het pensioen vorig jaar afkopen met korting op de belasting die daarover moet worden betaald. Een kleine 43.000 dga's hebben van die mogelijkheid gebruikgemaakt.

Nog eens bijna 27.500 hebben ervoor gekozen het pensioen om te zetten in een gewoon spaarpotje voor de oude dag.

Nog geen meevaller

De hoger dan verwachte opbrengst voor de schatkist kan overigens nog niet als meevaller worden geboekt. Dat komt doordat de afkoopregeling nog twee jaar doorloopt, waarbij de fiscale korting elk jaar een stukje kleiner wordt.

Het zou dus kunnen dat in 2018 en 2019 juist minder dga's dan voorzien er een beroep op willen doen.