Het aantal gasten dat in logiesaccommodaties in Nederland verbleef in 2017 is gestegen naar 42 miljoen. De toename van het aantal toeristen beleeft de sterkste groei sinds 2006. De hoofdstad is daarbij de grootste trekpleister.

Het aantal toeristen groeide in vergelijking met een jaar eerder met bijna 9 procent, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Onder logesaccommodaties vallen onder meer hotels, pensions, hostels en bed & breakfasts met ten minste vijf slaapplaatsen.

De groei van het toerisme wordt in 2017 vooral gedragen door buitenlandse gasten. In vergelijking met een jaar eerder nam het aandeel buitenlandse toeristen toe met 13 procent.

De 17,8 miljoen buitenlandse gasten verbleven samen 44 miljoen nachten in Nederlandse logiesaccommodaties, een stijging van 11 procent ten opzichte van 2016. 

Het binnenlandse toerisme nam met 6 procent toe naar 24,4 miljoen gasten die bij elkaar 67,8 miljoen overnachtingen maakten.

Gasten

Bijna 80 procent van de buitenlandse gasten kwam uit Europa. Meer dan de helft van de buitenlandse gasten komt uit de ons omringende landen Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Het aantal toeristen uit deze landen was goed voor 64 procent van alle overnachtingen vanuit het buitenland.

Vooral de groei van het aantal gasten uit Duitsland zette in 2017 door, met een toename van ruim 14 procent (665.000 meer gasten) vergeleken met een jaar eerder. Duitsers verbleven ook het langst in een accommodatie, gemiddeld 3,4 nachten.

Ze verblijven graag aan de Nederlandse kust en gaan ook relatief vaak op bezoek in Amsterdam. Belgen gaan het liefst net over de grens naar Limburg en Noord-Brabant, maar verblijven ook aan de kust.

Intercontinentaal

Het aandeel buitenlandse toeristen dat van buiten Europa kwam, was ruim 20 procent. De intercontinentale gasten verbleven gemiddeld wel het kortst in een Nederlandse accommodatie, gemiddeld 1,8 nachten.

De meeste intercontinentale gasten kwamen van de continenten Amerika (11 procent) en Azië (8 procent). Het aandeel dat daarvandaan kwam, liet in 2017 een groei van respectievelijk 22 en 25 procent zien. 

Opvallende groeiers waren verder Taiwan (79 procent), IJsland (40 procent), en Rusland (36 procent).

Het aantal toeristen uit China nam met 26 procent toe, maar met ongeveer 2 procent van alle buitenlandse gasten is dit nog een relatief bescheiden groep. 

Trekpleister

Verreweg de meeste buitenlandse gasten gingen naar Noord-Holland en bezochten met name Amsterdam. De hoofdstad was met 6,7 miljoen buitenlandse hotelgasten de belangrijkste trekpleister van ons land. 

Van alle buitenlandse gasten trok 37 procent naar Amsterdam. Mede hierdoor is Noord-Holland de enige provincie die veel meer buitenlandse dan Nederlandse gasten trekt. De spreiding van buitenlandse gasten over de verschillende provincies is sinds 2012 nauwelijks gewijzigd. 

Engelsen komen vooral naar onze hoofdstad. Dat geldt ook voor de meeste intercontinentale gasten die naar Nederland komen. Met de groei van het toerisme neemt de toeristische druk op Amsterdam verder toe.