De Amersfoortse startup On The Rocks heeft met duurzame notitieboeken van steenpapier de MKB Export Award 2017 in de wacht gesleept.

De 29-jarige ondernemer Anne Pleun van Eijsden ontving de onderscheiding donderdag in Vught. Daarmee hebben de andere finalisten Charly's All Is Fair, Covergreen en Fruitfunk het nakijken.

Van Eijsden ontvangt daarnaast een transporttegoed van 15.000 euro, een jaar lidmaatschap van MKB-Nederland, een taaltraining en een zogenoemde Zakenpartnerscan.

Haar notitieboeken zijn gemaakt van een duurzame papiersoort van steengruis. Er worden bij de productie geen bomen, water of bleek gebruikt.

"De jury is onder de indruk van de missie en visie van de jonge ondernemer, die met haar notitieboeken gemaakt van steenafval duurzaamheid en kwaliteit combineert tot een bijzonder en internationaal kansrijk product."

Duurzaam

Van Eijsden hoorde ongeveer twee jaar geleden dat steenpapier bestond. Ze had al een voorliefde voor notitieboeken en een wens om "iets duurzaams" te doen. Zo kwam ze op het idee om notitieboeken van steenpapier te maken.

Via een crowdfundingcampagne wist de ondernemer voldoende startkapitaal op te halen. De boeken zijn in een groeiend aantal winkels te koop. Ze richt zich daarnaast op bedrijven met een behoefte aan duurzame op maat gemaakte notitieboeken.

"Ik wil niet snel grote klappers maken met boeken van middelmatige kwaliteit. Ik ga ook niet voor het grote geld, maar wil iets duurzaams voor de wereld doen", stelt Van Eijsden. Ze investeert bijvoorbeeld 5 procent van haar omzet in projecten voor herbebossing.

Over de grens

Van Eijsden is van plan om zo snel mogelijk met een product de grens over te gaan en richt zich op uitbreiding in Frankrijk en Duitsland. Naar eigen zeggen kan ze zo "de oer-Hollandse geest van innovatie en kwaliteit op een moderne manier" verder uitdragen.

De prijs is een initiatief van MKB-Nederland, TNT en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ook het Language Institute Regina Coeli is erbij betrokken.