Rabobank maakte misbruik van haar machtspositie als huisbankier van bouwbedrijf Midreth. Dit bedrijf ging in 2011 failliet.

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) donderdag op basis van een ongepubliceerd arrest van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. 

Volgens het hof zou de bank "excessieve" financiële voorwaarden hebben opgelegd aan het bouwbedrijf. Dit zou in strijd zijn geweest met de zorgplicht van de bank, hoewel er geen verband is tussen het bankroet van het bedrijf en de maatregelen van Rabobank.

De zakenkrant meldt dat de bank, terwijl Midreth al in financiële problemen zat, extra bedragen in rekening bracht voor noodleningen. Zo werd een zogeheten fee bedongen van 2 miljoen euro voor een noodkrediet van 7,5 miljoen euro.

Precedent

Volgens advocaat Gert Glas, die de eigenaar van Midreth bijstond, creëert de uitspraak een precedent voor mensen die rechtszaken voeren tegen een bank.

Ze zouden vaak maar een klein deel van de maatregelen van een bank aanvechten. "Maar als je alles bij elkaar optelt, zoals wij hebben gedaan, dan ziet ook de rechter dat het stinkt", zegt Glas tegen FD.

Een woordvoerder van Rabobank verklaart dat de bank het vonnis bestudeert en later zal besluiten welke vervolgstappen genomen worden.