De vraag naar flexibele kantoorruimte groeit flink in Nederland en dan vooral in de grote steden. In Amsterdam kwam er de afgelopen vijf jaar gemiddeld 34.000 vierkante meter aan flexibele kantoorruimte bij.

Ook in Utrecht, Rotterdam en Den Haag groeit het aantal flexkantoren fors, blijkt woensdag uit een internationaal onderzoek van CBRE. Volgens het vastgoedadviesbureau is er sprake van een blijvende trend.

Wereldwijd is de markt voor flexibele kantoorruimte de afgelopen tien jaar met gemiddeld 13 procent per jaar gegroeid. In flexibele kantoren kunnen bedrijven één of een aantal werkplekken huren. In Nederland zijn onder meer Spaces, Weworks en Tribes actief op de markt voor flexibele kantoorruimte.

Volgens CBRE zijn onder meer de opkomst van clouddiensten en videovergaderingen redenen voor de groeiende populariteit van flexkantoren. Ook de toename van het aantal zelfstandigen en kleine bedrijven speelt een rol. Bovendien willen grote bedrijven graag flexibel om kunnen springen met het uitbreiden en inkrimpen van de ruimte die ze hebben om hun werknemers te huisvesten.   

"Het is niet meer vanzelfsprekend dat kantoorgebruikers contracten afsluiten voor een periode van tien jaar. Huurders willen meer flexibiliteit bij het afsluiten van een huurovereenkomst", zegt managing director Rudolf de Boer van CBRE.

De gebruikers van de kantoren zien hierin volgens De Boer een manier om te innoveren en samen te werken met andere ondernemers.