Van de boeren die verdacht werden van zogenoemde meerlingenfraude mag het overgrote deel weer koeien aan- en afvoeren. 

Van de ruim 2.200 geblokkeerde boerderijen zijn er inmiddels ongeveer 1800 weer vrijgegeven, meldt minister Carola Schouten van Landbouw. Deze boeren hebben hun administratie weer op orde.

De melkveehouders was een blokkade opgelegd omdat ze leken te hebben gesjoemeld met hun administratie. Sommige melkkoeien waren opgegeven als koeien die nog niet gekalfd hebben en geen melk geven.

Dat is voor een boer aantrekkelijk, omdat die bij de mestregels minder zwaar meetellen. Sommige boeren schreven de kalfjes van de melkkoeien toe aan een andere net bevallen koe, die ze opgaven als moeder van een meerling.

Gevolgen boeren

Maar veel van de geblokkeerde boeren ontkennen boze opzet en liepen te hoop tegen de blokkade. Schouten zei naderhand de gevolgen voor de boeren wat te hebben onderschat, maar houdt vol dat ze wel moest ingrijpen.

Ruim vierhonderd bedrijven zijn nog geblokkeerd. Bijna de helft heeft nog niet overtuigend kunnen aantonen dat de administratie weer klopt.

Deze boeren moeten nog aanvullende informatie verstrekken of krijgen nog bezoek van een inspecteur. De resterende 250 hebben nog geen verbeteringen in hun administratie doorgegeven, omdat ze veelal nog op de uitslag van een DNA-onderzoek van kalf en moederdier wachten.

Hoeveel van de boeren moedwillig hebben gefraudeerd, is volgens de minister nog moeilijk te zeggen.