Pluimveehouders moeten hun dieren voorlopig nog binnenhouden om ze te behoeden voor vogelgriep. Dat is slecht nieuws voor boeren, omdat hun eieren minder waard worden als de ophokplicht niet voor het eind van de maand wordt opgeheven. 

Minister Carola Schouten van Landbouw gaat met de boeren overleggen wat er moet gebeuren als het zover komt, laat ze de Tweede Kamer weten.

Als kippen niet buiten mogen scharrelen, mogen hun eieren geen vrije-uitloopeieren heten. Boeren moeten ze dan verkopen als goedkopere scharreleieren. 

Vorig jaar was dat al verplicht na twaalf weken opsluiting, maar zelfs de sindsdien opgerekte termijn van zestien weken lijkt nu niet genoeg.

Kippen, eenden en ander pluimvee moeten binnenblijven sinds begin december, omdat toen vogelgriep in Nederland werd geconstateerd.

Omdat er wekenlang geen nieuwe gevallen bij kwamen, groeide de hoop dat het gevaar was geweken en de ophokplicht vóór 30 maart kon worden ingetrokken. Maar bijna twee weken geleden bleek toch opnieuw een bedrijf besmet.