Ondernemers die zelf aangifte doen voor de inkomstenbelasting wachten daar niet lang mee en zijn er ook snel klaar mee. Bijna twee derde heeft niet meer dan twee uur nodig voor de klus.

Dat blijkt donderdag uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van de Belastingdienst. De aangifteperiode is donderdag weer begonnen en loopt tot 1 mei.

Zeven op de tien ondervraagde ondernemers denken voor 1 april aan de aangifte toe te komen. De meesten doen aangifte in de vroege avonduren.

Van de 1,2 miljoen ondernemers die dit jaar aangifte doen voor de inkomstenbelasting, doet een op de drie dat zelf, zonder hulp van bijvoorbeeld een accountant.

Van deze groep heeft 70 procent geen enkele hulp nodig. Een op de vijf stelt nog wel wat vragen aan vrienden, familie of andere bekenden en een deel gebruikt online hulpmiddelen van de Belastingdienst.

Volgens het onderzoek vinden veel ondernemers het makkelijk dat veel gegevens vooraf al door de Belastingdienst zijn ingevuld. Ze moeten wel nog meer zaken zelf berekenen en invullen dan mensen in loondienst, zodat ze gemiddeld iets langer over de aangifte doen.