De omzet van hotels, restaurants en cafés is in het vierde kwartaal met 0,5 procent gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder. Totaal zette de horeca in 2017 7,4 procent meer om dan in het voorgaande jaar.

De horeca is daarmee op het niveau van 1999, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Al bijna vijf jaar nemen de opbrengsten van de horeca nu toe, aldus het statistiekbureau.

Het volume, dus het aantal consumpties en/of overnachtingen, dikte met 0,6 procent aan. Met het laatste kwartaal van het jaar is ook het hele jaarcijfer bekend.

Met 3,3 procent stegen omzet en volume van hotels het meest in het vierde kwartaal. Hotels ontvingen eind 2017 zowel meer Nederlandse als buitenlandse gasten.

Café en restaurants

Fastfoodrestaurants hebben 1,1 procent meer omgezet. Het aantal verkochte consumpties steeg met 0,5 procent binnen fastfoodrestaurants.

Restaurants zetten in het vierde kwartaal daarentegen 1,2 procent minder om dan een kwartaal eerder. Het volume daalde met 1,7 procent. In de voorgaande acht kwartalen steeg de omzet van restaurants nog.

De omzet van cafés, waaronder ook eetcafés en koffiebars, is met 0,3 procent gedaald. In de voorgaande vier kwartalen steeg de omzet van cafés nog.