Investeringsbank NIBC steekt geld in Solarus, een Nederlandse ontwikkelaar en producent van hybride zonnecollectoren. De hoogte van de investering is niet openbaar gemaakt.

Solarus gaat zich met de bijdrage van NIBC meer internationaal profileren. In een financieringsronde van ruim een jaar haalde het bedrijf al geld op van institutioneel investeerder ForestEffect Fund en kwam er ook het nodige binnen via crowdfunding.

Solarus begon ooit als een spinoff van de Zweedse energieproducent Vattenfall. De systemen van het bedrijf produceren tegelijkertijd warmte en elektriciteit en leveren drie keer meer energie op dan een traditioneel zonnepaneel.

Het bedrijf heeft een productiefaciliteit in Venlo en heeft installaties in West-Europa, Zuid-Afrika en India. Afnemers zijn vooral hotels, de voedselindustrie en nieuwbouwprojecten.

Volgens NIBC heeft Solarus ''met doordachte en beproefde technologie aangetoond dat zonne-energie aanzienlijk beter benut kan worden dan tot op heden gebeurt.'' Het Internationaal Energie Agentschap (IEA)  heeft zich in verschillende studies ook al positief uitgelaten over de hybride systemen.