Een kwart van de zzp'ers neemt geen personeel aan vanwege de financiële risico's die kleven aan het in dienst nemen van werknemers.

Zo'n 8 procent van de zelfstandigen heeft in de laatste drie jaar wel personeel aangenomen, meldt de Kamer van Koophandel (KvK) op basis van een onderzoek onder vierduizend eenpitters.

In 29 procent van de gevallen nemen ondernemers geen personeel aan, omdat de dienstverlening samenhangt met hun persoon.

74 procent van de ondervraagden zag de omzet in de afgelopen drie jaar stabiel blijven of stijgen. Zo'n 9 procent boekte een omzetdaling van meer dan 20 procent.

Zzp'ers zijn goed voor ongeveer twee derde van alle 1,8 miljoen bedrijven in Nederland. In de afgelopen vijf jaar is het aantal geregistreerde zzp'ers gestegen met 31 procent naar 1,16 miljoen inschrijvingen. Het gaat om 927.000 fulltime zzp'ers en 235.000 parttime zzp'ers.

Zoals te verwachten valt, zijn de meeste zzp'ers gevestigd in Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant. Als rekening wordt gehouden met de beroepsbevolking zijn er relatief veel starters in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en Groningen.