Rotterdam heeft in 2017 minder nieuwe buitenlandse bedrijven binnen gehaald. In 2016 kozen nog 48 bedrijven voor Rotterdam, vorig jaar daalde dat tot 38.

Het aantal directe banen dat bedrijven vorig jaar opleverden bleef met ongeveer duizend gelijk. Het aantal indirecte arbeidsplaatsen liet een forse daling zien van 2.400 naar ruim 1.800.

De investeringen van buitenlandse bedrijven stegen wel: van 414 naar 538 miljoen euro, terwijl het in 2015 nog ging om slechts 65 miljoen euro.

Dat brengt het totaal aan nieuwe buitenlandse bedrijven in de afgelopen collegeperiode op 181 en het aantal directe banen dat die bedrijven creëerden op drieduizend.

Vooroordelen

Hoewel Rotterdam de afgelopen jaren door tal van media werd omschreven als topbestemming, is er bij bedrijven nog aarzeling voor de Maasstad te kiezen.

Vooroordelen spelen de stad parten, zegt Jeroen Kuyper van Rotterdam Partners, de organisatie die belast is met stadsmarketing. ''Als ze Rotterdam met eigen ogen zien, kiezen bedrijven wel voor ons."

Mondjesmaat

De afgelopen jaren trok Rotterdam mondjesmaat bij het publiek bekende bedrijven binnen. Kuyper verwacht dat door de Brexit de komende jaren juist wel bekendere bedrijven naar Rotterdam komen. De stad is in gesprek met verzekeraars die vanuit Londen naar Rotterdam willen verhuizen.

De meeste nieuwe bedrijven kwamen net als voorgaande jaren uit Azië en zijn vooral actief in de maritieme en offshore sector. De haven is voor veel bedrijven de belangrijkste reden naar Rotterdam te komen.