New York Pizza is een keten van fastfoodrestaurants en het Amsterdamse stadsdeel Zuid mocht het bedrijf daarom eerder een omgevingsvergunning voor een pand in de Ferdinand Bolstraat weigeren.

De Raad van State verklaart het hoger beroep van de keten woensdag ongegrond. Het bedrijf krijgt daarmee ook in hoger beroep ongelijk.

New York Pizza wilde een filiaal openen in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam, maar het bestemmingsplan van het Amsterdamse stadsdeel laat fastfoodrestaurants op deze plek niet toe.

Alleen horeca van de zogenoemde categorie horeca IV is toegestaan. In het bestemmingsplan wordt dit omschreven als restaurants, eetcafés, lunchrooms, ijssalons en koffie- en theehuizen.

Volgens het stadsdeel valt de geplande vestiging van de keten onder de categorie horeca I, waar onder meer fastfoodrestaurants bij horen. En dus werd de omgevingsvergunning voor het aanpassen van de gevel en het plaatsen van reclame-uitingen geweigerd.

Definitie

New York Pizza was het niet met de beslissing van het stadsdeel eens en stelde eerder als restaurant wel onder de definitie van horeca IV te vallen. De nieuwe vestiging zou met duurzame meubels, borden en bestek een andere inrichting krijgen dan bestaande filialen.

De vestiging zou bijvoorbeeld zo worden ingericht dat klanten ter plekke aan tafel hun eten kunnen opeten. Er zou verder wel een afhaalservice, maar geen bezorgdienst komen.

Bovendien kunnen er dan niet alleen pizza's en pizzapunten, maar ook bijvoorbeeld pasta's, hamburgers, salades en nagerechten gegeten worden.

Categorie

De voorzieningenrechter benadrukt dat een horecabedrijf slechts onder één van de vier horecacategorieën kan vallen.

Het stadsdeel zou terecht hebben geoordeeld dat een horecabedrijf dat verschillende activiteiten ontplooit die op zichzelf in afzonderlijke categorieën vallen, toch onder de categorie valt die de meeste hinder veroorzaakt. In dit geval is dat horeca I.

Hinder

Het stadsdeel schatte eerder in dat er op deze nieuwe vestiging meer bezoekers zullen afkomen dan bij een regulier restaurant. Dat de bezoekers er maar kort zullen blijven en de etenswaren ook buiten de locatie zullen opeten. Dit zou leiden tot meer hinder, zoals geluidsoverlast en zwerfvuil, dan bij een regulier restaurant.

"De omstandigheden dat de pizzapunten verpakt zullen worden, doet daar niet aan af, aangezien een verpakking klanten niet zal beletten de pizzapunten in de directe omgeving van de locatie te nuttigen."

Hoewel in de vestiging ook niet-kleine etenswaren zal serveren, mocht het stadsdeel ervan uitgaan dat de verkoop van pizzapunten en andere kleine etenswaren bepalend is voor de uitstraling van het filiaal.

"Gezien de bekendheid van New York Pizza als een horecabedrijf met afhaalservice" mocht het stadsdeel er volgens de voorzieningenrechter op rekenen "dat een aanzienlijk deel van de bezoekers de locatie zal bezoeken om kleine etenswaren te kopen".