Twee voormalig directeuren van energiemaatschappij Rendo zijn veroordeeld tot vier en tweeënhalf jaar cel. Het tweetal zou hun oude werkgever voor 38 miljoen euro hebben opgelicht.

Richard W. (58) kreeg de hoogste straf, omdat die in 2016 nog werd veroordeeld voor het aannemen van steekpenningen. De 51-jarige Stephan V. uit Meppel kreeg een lagere straf. Hij had nog een blanco strafblad. Het Openbaar Ministerie eiste eerder drie en vijf jaar cel.

De oud-directeuren worden ervan verdacht zonder medeweten van de raad van commissarissen (rvc) 30 miljoen euro van Rendo in de bouw van de centrale in Steenwijk te hebben gestoken, in plaats van 5 miljoen, zoals met de rvc was afgesproken.

Het geld werd betaald aan het bedrijf SGI, dat de centrale bouwde. Niemand wist destijds dat de directeuren 60 procent van de aandelen van SGI in handen hadden. Familieleden en een tennisleraar stonden als aandeelhouders op papier.

Misbruik van positie

Uiteindelijk staken ze volgens de FIOD en het Openbaar Ministerie 8 miljoen euro in eigen zak. ''Zij hebben hun werkgever vanaf het begin misleid en maakten zij misbruik van hun positie", zei de rechter.  Witwassen, oplichting, valsheid in geschrifte en bedrog in jaarstukken acht de rechtbank bewezen.

De rechter tilt er zwaar aan dat op grote schaal en langdurig is gesjoemeld met gemeenschapsgeld. De twee andere aandeelhouders en de bedenkers van deze nieuwe centrale hebben gaandeweg hun ogen gesloten, zei de rechter. Zij kregen een jaar cel opgelegd.

Schijnconstructie

De vier personen die door W. en V. naar voren waren geschoven om op papier aandeelhouder te zijn, kregen celstraffen tot drie maanden opgelegd. Zij hebben meegewerkt aan deze schijnconstructie. De rechter is er niet van overtuigd dat zij wisten dat Rendo werd opgelicht. De ex-echtgenote en huidige partner van een van de oud-directeuren werden vrijgesproken.