Kaaswinkel Cheese Company gaat naar de Raad van State om de dreigende sluiting van hun pand op het Damrak te voorkomen. De rechter oordeelde in januari dat de winkel dicht moest omdat het open ging na het verbod op nieuwe toeristenwinkels.

Sinds 6 oktober vorig jaar is er een gemeentelijk verbod op nieuwe toeristenwinkels, zoals kaaswinkeltjes.

De eigenaar van de kaaswinkel, die nog vier filialen in het centrum heeft, voerde vergeefs aan dat het huurcontract al voor die datum was gesloten. Volgens de rechtbank is de winkel pas na die datum aangepast.

In het vonnis is vastgesteld dat de kaaswinkel zich met reclamekreten als 'Our cheeses are ready to fly', forse prijzen en eenzijdige aanbod van kazen voornamelijk richt op buitenlandse klanten. Schade hoefde de gemeente niet te vergoeden; volgens de rechter kan de eigenaar op die plek een winkel exploiteren die niet afhankelijk is van toeristen.

Ook Amsterdammers kopen kaas, meent de eigenaar van de kaaswinkel echter. Ook vond hij de definitie van 'toeristenwinkels' te vaag geformuleerd en is hij daarom bang voor willekeur. 

Winkelaanbod

Volgens de gemeente Amsterdam kunnen door de uitspraak alle nieuwe toeristenwinkels die na 6 oktober zijn geopend, gesloten worden. "Met deze uitspraak kan de gemeente de strijd voor een gevarieerd winkelaanbod in het centrum voortzetten", aldus de gemeente. 

De hoofdstad ziet steeds meer toeristenwinkels in vooral de binnenstad verschijnen. "Het gevolg is een verschraling van het winkelaanbod en een afname van de leefbaarheid voor bewoners. Amsterdam is gastvrij en tolerant, maar wil de stad en haar bewoners beschermen tegen het groeiend massatoerism."

Wil jij via Whatsapp het belangrijkste en leukste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Onze redacteuren houden je elke dag op de hoogte met maximaal drie berichten.Voeg 0683809030 toe aan je contacten en app AMSTERDAM AAN. Je krijgt geen bevestigingsbericht, maar ontvangt binnen 24 uur de eerste update!