Het aantal bedrijven dat de deuren sloot, lag vorig jaar op het laagste niveau sinds 2008. Ruim 95.000 hielden er in 2017 mee op. Het ging om relatief veel managementadviesbureaus.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Het valt op dat sectoren met het hoogste aantal bedrijfssluitingen, ook de sectoren zijn met de meeste startende ondernemingen. Managementadviesbureaus staan in beide gevallen bovenaan de lijst. Er zijn ook veel webwinkels gestopt en opgestart.

Het statistiekbureau stelt dat er vorig jaar in totaal bijna 170.000 nieuwe bedrijven zijn begonnen. Dat is het grootste aantal sinds 2009.

Afgezien van de al genoemde sectoren zagen ook veel bedrijven in de kunstbranche het levenslicht. Verder openden veel paramedische praktijken, van bijvoorbeeld diëtisten, opticiens en podotherapeuten hun deuren.

Het was vorige maand al duidelijk dat Nederland er in 2017 weer meer bedrijven bij heeft gekregen. Dat is vooral te danken aan een groei van het aantal eenmanszaken.

Er waren op 1 januari van dit jaar precies 1.665.795 ondernemingen. Per saldo is dat zo'n 5 procent meer dan begin vorig jaar.