Michaël van Straalen stopt per februari als voorzitter van werkgeversorganisatie MKB-Nederland. Hij vindt dat er te weinig ruimte is om aan een sterker profiel van de vereniging te werken.

Volgens Van Straalen is voor hem het moment gekomen om terug te treden, laat de organisatie woensdag weten.

De voorzitter is volgens een persverklaring tot de conclusie gekomen dat MKB-Nederland "een sterker profiel" nodig heeft en dichter bij ondernemers moet komen te staan.

"Binnen de samenwerking met VNO-NCW ervaart hij als voorzitter te weinig ruimte om daaraan verder vorm en inhoud te geven", aldus MKB-Nederland.

Signaal

De organisatie betreurt het dat Van Straalen aftreedt, maar zegt zijn beslissing te respecteren. Ook neemt het bestuur naar eigen zeggen het signaal van de voorzitter "zeer serieus". Het bestuur zal zich hierover buigen.

De organisatie stelt dat de voorzitter in de afgelopen jaren binnen de politiek en de polder "de mkb-ondernemer prominent op de agenda" heeft gezet.

Wapenfeiten

De organisatie noemt de invoering van een mkb-toets, de komende aanpassing van het ontslagrecht en loondoorbetaling bij ziekte als wapenfeiten van Van Straalen.

Van Straalen is bijna twaalf jaar actief voor MKB-Nederland. Eerst als vice-voorzitter en sinds 2013 als voorzitter. Hij blijft na zijn aftreden als adviseur aan de vereniging verbonden.