Vooral in Utrecht en Noord- en Zuid-Holland worden nieuwe bedrijven opgericht. In de rest van de provincies blijft de toename van het aantal ondernemingen achter.

Dit blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel (KvK) die donderdag bekend zijn gemaakt. Nederland eindigde 2017 met in totaal 1.818.672 ondernemingen, een stijging van 4 procent.

Eerder meldde het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) dat er nu 1.665.795 bedrijven zijn in Nederland. Het verschil met de cijfers van KvK ontstaat doordat het CBS bijvoorbeeld niet de oprichting van een onderneming door één ander bedrijf meetelt. De KvK telt alle registraties.

Het KvK registreerde in Zuid-Holland de grootste groei, namelijk 5,2 procent. Noord-Holland volgt met 5 procent. In Limburg, Drenthe en Groningen viel de groei het laagst uit met groeicijfers van respectievelijk 2,8 procent, 2,9 procent en 2,9 procent.

In eerdere jaren was de groei in de Randstad ook al het hoogst. Afgezet tegen de gemiddelde groei over de laatste vijf jaar zijn er drie provincies waar het aantal ondernemingen harder groeit, namelijk Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Vooral Drenthe, Limburg, Friesland en Zeeland blijven achter.